Ayrımsal Küresel Konumlama Sistemi (DGPS - Differential GPS) yani Ayrımsal GPS Wikipedia’ya göre, en iyi uygulamaların durumunda yaklaşık 10 santimetre ile 15 metrelik Nominal GPS doğruluğu, gelişmiş konum doğruluğu sağlayan Küresel Konumlama Sistemi'nin bir donanımdır. Sinyal bozulmasını azaltır veya ortadan kaldırır, bu da doğruluğu arttırır. Ayrımsal GPS'in amacı doğrudan konum için gitmek değildir; bunun yerine sabit bir referans noktasına göre konumu bulur.Ayrımsal GPS iki alıcıya ve referans alıcıya dayanır, gezgin kullanıcıdır ve referans alıcı da sabit alıcı olarak bilinir. Sabit bir alıcı sabitlenmiştir ve konumu sistem tarafından bilinmektedir. Uydu bilgisi, gezici ve baz istasyonu kulesine doğru sürekli olarak ışınlanmaktadır. Baz istasyonu kulesi, doğru zamanlamayı hesaplamak için bilinen konumunu kullanır. Sabit alıcı, ölçümleri sabit alıcının göreceli konumu ile düzeltmek için gezgin alıcıya bilgi verir.Bu sistemin ortaya çıkışı yukarıda belirttiğimiz gibi aslında GPS’e dayanmaktadır. GPS’lerden gelen verilere hataları ekleyerek kullanıcılara ulaştıran bir sistemdir. Peki neden böyle bir şey yapmaktadır? Çünkü, GPS’in ABD’nin düşmanları tarafından kullanılmasıyla, ABD denizaltıları hedef haline gelmiştir. Bunu engellemek için bilerek GPS sistemine iç hata payı eklenmiştir ve böylece pozisyon hatası 30-100 metre arasına çekilmiştir. Bu iç hata da SA yani Selective Availability hatası olarak da bilinmektedir. Pozisyon bulmada meydana gelen bu hata seyir ve hidrografi güvenliğini tehlikeye attığı için Ayrımsal GPS icat edilmiştir.Bu sapan değerin hesaplaması ise Dünya’da yeri ve konumu bilinen yer ile GPS’teki konumunun karşılaştırılması ile ortaya kolay bir şekilde çıkabilmektedir. GPS hataları 100 metre civarlarından 10 metrelere kadar düşürülmüştür ki bu da %90’lık bir hassaslık demek.
Bu iki sistemi yani GPS ve Ayrımsal GPS’i kıyaslamak gerekirse karşımıza şöyle sonuçlar çıkıyor:
- GPS’de uydudan sinyalleri alan bağımsız bir alıcı bulunurken, Ayrımsal GPS’de iki alıcı vardır; referans alıcı ve gezici (kullanıcı). Gezgin referans alıcıdan (sabit baz istasyonu) kalibre edilmiş bir sinyal alır.
- GPS sisteminin doğruluğu yaklaşık 15 metredir. Öte yandan, Ayrımsal GPS daha doğrudur ve 10 cm'ye kadar hassasiyet elde edebilir.
- GPS elemanları geniş kapsama alanını kapsar ve dünya çapında kullanılabilir Ayrımsal GPS elemanları ise 100 km'ye kadar kısa menzili kapsar ancak bu aralık frekans bandına göre değişebilir.
- GPS sistemi, Ayrımsal GPS’e göre daha ucuzdur.
- Uydularda GPS tarafından iletilen sinyal frekansı 1,1 GHz ile 1,5 GHz arasındadır. Ayrımsal GPS’de ise uydular sabit bir frekans aralığı iletmezler, iletilen frekans ajanslara bağlıdır.
- GPS sisteminin doğruluğunu etkileyen faktörler; seçici mevcudiyet, uydu zamanlaması, atmosferik koşullar, iyonosfer, troposfer ve çok yolludur. Ancak Ayrımsal GPS; verici ve gezici, iyonosfer, troposfer ve çok yollu arasındaki mesafeden daha az ölçüde etkilenir.
- Son olarak da GPS, dünya sabit karasal bir sistem olan dünya merkezli ve jeodezik veri olan WGS84 zaman koordinat sistemini kullanır. Ayrımsal GPS ise yerel koordinat sistemi kullanıyor.
Sonuç olarak Diferansiyel Global Konumlandırma Sistemi (DGPS) yani Ayrımsal GPS, Global Konumlandırma Sistemi’nden (GPS) daha doğru bir teknolojidir. Ayrımsal GPS’deki doğruluk, bir alıcı kullanmak yerine iki alıcı kullanılarak artırılır, bu da göreceli konumları kullanarak kesin konumu bulur.
GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020