Dijital dönüşüm, iş modelinde ya da işletmelerde dijital hale getirebilecek her operasyonun yeni gelir ve değer üretme olanakları sağlama amacıyla, dijital teknolojilerin günlük hayata entegrasyonudur. Dönüşüm, dijitalleşen dünyanın hızını ve kolaylığını dünyamıza taşımaktadır. İş süreçlerinin ve bilgilerinin hızlı bir şekilde para ve zaman tasarrufu sağlayarak dijital dünyaya taşınması bugün teknolojinin hayatımızdaki en belirgin etkilerindedir.
Yazılım, bugünün dünyasını ciddi bir şekilde etkileyen bir teknolojidir. Dijital teknoloji olarakta adlandırılan dijital donanıma sahip yazılım, süreci kısaltır, depolama yapabilir, bilgilerin insan beyninden çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde doğrulamasını yapabilir. Dijitalleşme günümüzde, iş sürecini kısaltması, verimliliğin artması gibi sebeplerden ötürü oldukça önemlidir. Yapay zeka, endüstri 4.0, büyük data ve loT gibi faktörlerin öne çıkması ile şirketler dijitalleşmeye büyük önem vermektedir.
Dijital Dönüşümün Kapladığı Ürünler
e-Posta: Bürokratik süreçlerdeki dilekçelerin dijital versiyonu olarak kullanılır.
Kayıtlı Elektronik Posta (KEP): e-postanın e-imza ile gönderimdeki tüm adımları kayıt altına alan ve yasal geçerliliği olan iletişim türüdür.
E-fatura, e-arşiv: Kâğıt faturaların dijital versiyonudur.
E-Defter: Defterin dijital versiyonudur.
E-İmza: Islak imzanın dijital versiyonudur.
e-Devlet: Devlet dairelerinde bulunmamıza gerek kalmadan ve sıra beklemeden işlerimizi halletmemizi sağlayan dijital platformdur.
E-Ticaret: Alışverişi dijital ortama taşıyarak mağazalara gitmeden istediğiniz ürünü almamıza yarayan dijital platformdur.
E-Bilet: Uçak bileti, konser bileti, sinema bileti gibi biletlerin dijital ortamdan alınmasına yarayan dijital platformdur.
Dijital Dönüşüm Faydaları Nelerdir
Binlerce klasörlenmiş fatura arşivlerinin ve saklama masraflarının maliyetinden kurtulma bu teknoloji ile mümkündür. Oldukça hızlı bir şekilde istediğimize ulaşma konusunda bizlere dijitalleşme teknolojisi yardımcı olmakta. Bu teknoloji sayesinde saniyeler içerisinde çok eski bir evrağa ulaşabilir, kâğıt, posta, baskı, arşivleme maliyetlerinden kurtulabiliriz. Kâğıt kullanımının azalması ile her yıl binlerce ağacın kesilmesi de engellenmiş olur. Zaman ve para tasarrufu sağlamak isteyen herkes bu teknolojiden yararlanmakta. Dijitalleşmenin eğitim konusunda da yadsınamaz faydaları vardır. Eğitimde fırsat eşitliği gelişen teknoloji ile büyük Oranda ortadan kalktı diyebiliriz. Sosyal mecralarda, okullarda verilen eğitim büyük oranda verilmekte.
Dijital Dönüşüm Süreci
Önceleri analog kayıtlar dijital ortamda işlenmekteydi. Ardından hizmetler dijital ortama aktarıldı. Günümüzde şirketler karşılıklı olarak bu teknolojiyi kullanmakta ve birbirilerine bilgi akışı sağlamaktadır.
Dijital değişim unsurları:
Dijital dönüşümün ortaya koyduğu kesintisiz verimlilik uzun vadede şirketlerin teknoloji ile bağlarının kesilmemesinde ve gelişen teknoloji ile paralel yürüme hususunda oldukça etkili aynı zamanda verimliliği her geçen gün arttıran bir etkidir.
Daha fazla işin daha az giderle yapılması konusunda oldukça faydalı bir uygulamadır.
Dijital ve robotik otomasyonun iş sürecine dâhil edilmesi insan kaynaklı hataları ortadan kaldırmakta, neredeyse hatasız iş süreci imkânı tanımaktadır.
İnsana bağlı hataları ortadan kaldırarak daha hızlı ve performansı daha yüksek iş imkânı ortaya koymaktadır.
Yazılım destekli bir iş modeli hataların anında fark edilmesini ve departmanlar içi ve arası iş uyumunu takip etmeden kolaylık sağlamaktadır.
Çalışanlara önemli noktalarda hızlanmak için hatırlatmalar yapması, raporlama, iş süreçleri takibi gibi hız kazandıracak hususların otomatik bir şekilde gerçekleşmesidir.
Dijitalleşme, hataların anlık analiz edilmesi ile hızlı bir şekilde çözüm üretilmesinde katkıda bulunmaktadır. Böylece kâğıda onlarca not almadan kısa zamanda iyileştirme yapılabilmektedir.
Verilerin sürekli olarak analiz edilmesi ve her süreç için yeni strateji belirlenmesini sağlayan yapay zekâ tarafından desteklenmek bugünün dünyasında çok önemlidir. Algoritmaların hızlı bir şekilde gerçekleşmesi birçok verinin hızlı bir şekilde çözümlenmesinde etkilidir.
Dijital Dönüşümde Kaçınılması Gerekilen Hatalar Dijitalleşme, insan kaynaklarından mali işlere, tedarik zinciri süreçleri departmanından hizmet süreçleri departmanına kadar bütün birimleri kaplayan bir dönüşüm projesidir. Şirketlerin bu süreçleri homojen bir şekilde tüm departmanlara yayması oldukça önemlidir. Buna karşılık firmalar bu işin sadece IT departmanı veya bilgi işlem departmanın işi olduğu yönünde tutumlara sahipler. Oysa tüm departmanlarda dijitalleşmeye gidilmeli. Günümüz dünyası büyük oranda bu teknolojiden beslenmekte. Bundan geride kalmak oldukça büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır.Bir diğer yanlış tutum ise dijitalleşme sürecini departmanlara entegre ettikten sonra kısa zamanda büyük bir sonuç beklemektir. Uzun vadede rakiplerin gerisinde kalmaktan kurtaran bu entegrasyonun zamanla büyük değişim ve etkileri gözler önüne serilmektedir.
Sonuç olarak doğru ve iş hayatına homojen bir şekilde entegre edilmesi durumunda dijital değişim teknolojisi birçok avantaj doğurmakta. Güvenlik konusunda endişe eden birçok birey ve işletmenin var olduğu bir gerçektir. Günümüz dünyasında güvenlik en çok endişe duyulan alandır. Bu konularda büyük şirketler yazılım alanında kendini geliştirmiş bireylerle birlik olup çalışmalar yapmakta. Özellikle kişisel verilerimizin bulunduğu alanlara dikkat etmeli ve bu alanda kendini ispatlamamış şirketlerle çalışılmalıdır. Bunun dışında bireysel hayatımıza dijital değişimi entegre etmek bize zaman ve maliyet bakımından sadece avantaj sağlamaktadır. Örneğin bir bankaya gitmeden cep telefonlarından banka işlemlerini halletmek, bir mağazaya gitmeden istediğiniz ürünü internetten sipariş vermek, dershaneye gitmeden ücretsiz ve birçok seçenekle sizlere sunulan videolardan kendinize en uygun olanını seçmek ve eğitim hayatınıza katkıda bulunmak gibi yadsınamaz avantajlar sizlerle buluşmaktadır.
GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020