GPS NASIL ORTAYA ÇIKTI-AngosGPS

GPS NASIL ORTAYA ÇIKTI

img
  • 28.09.2022

GPS NASIL ORTAYA ÇIKTI

GPS bilinenin aksine çok uzun zamanlar öncesine dayanmaktadır.  Eskiden GPS, yolcuların kaybolmaması için çalışmalarda kullanılmaktaydı.  İnsanlar harita yardımları ile ve detaylı haritalar kullanarak kaybolmamalarını sağlamış oluyorlardı. Günümüze bakıldığında ise artık bu eski yöntemleri kullanmamıza gerek kalmamakla beraber yeni sistemler kullanılmaya başlanmıştır. GPS kullanımının gelişmesi ve hayatımıza girmesi ile beraber artık kolay kolay kaybolma sorunumuz olmuyor ve eski sistemler gibi fiziksel haritalar veya yollara işaret bırakma gibi tekniklere ihtiyaç duymuyoruz.GPS ilk olarak ABD’de 24 uydunun ortak çalışmasına bağlı olan bir navigasyon sistemleri ile başlamıştır. Buna GPS’in ilk temelleri diyebiliriz.  GPS sistemi dünyanın her yerinde ve her hava koşulunda çalışabilmektedir. Kişilerin yerlerini belirlemeye ve bulundukları, devam ettikleri konum rotasını belirlemeye yardımcı olur. GPS sistemini GPS alıcısı olan kişiler rahatlıkla kullanabilir.

GPS’nin tarihçesine bir değinecek olursak 1978 yılında askeri çalışmalarda ortaya çıktı.  O zamanlar ise ilk ismi NAVSTAR olarak kullanılmaktaydı. NAVSTAR, uydunun yörüngeye yerleştirilmesinde kullanıldı. Günümüz ele alındığında ise 30 adet uygu GPS yardımı ile yörüngesine oturtulmuştur. Bu uydular ise GPS’lerden gelen sinyalleri algılayabilmekte ve nerede olduğuna dair tespit yapabilmektedir. GPS’nin ilk örnekleri ise dünya üzerinde bulunan radyo istasyonlarının yerlerini belirlemek üzere kullanılmıştır. İlk olarak ana radyo istasyonundan sinyal gönderilir ve ikincil radyo istasyonu ise buna cevap niteliğinde bir sinyal gönderir.Radyo istasyonlarının bulunması askeri açıdan önemli bir etkendi ve GPS takibi bu sebeple kullanılmıştı. GPS birçok alanda kullanılabilmektedir.  Navigasyon açısından bakıldığında hız ölçümlerini kesin olarak belirlemek için kullanımı sağlanmaktadır. Gps sayesinde haritacılar yüz ölçümlerini, sınırları, mülk sınırlarını ve daha birçok haritasal veriyi belirleyebilir. Bu şekilde yüzey ölçümü yapılabilmektedir. Harita üzerindeki koordinatları işaretleme yani geo işaretleme de GPS yardımı ile sağlanabilmektedir.

Sivil ihtiyaçlar için, askeri ihtiyaçlar için veya diğer amaçlar için yapılan haritalara GPS olanak sağlar. GPS yardımı ile dünyanın yer hareketleri incelenebilir ve depremler analiz edilebilir. Jeolojik durumlar için de GPS gerekli bir etkendir. Araç takibi, insanlar, hayvanlar GPS yardımı ile izlenebilir. GPS’in uygulama alanlarından biri de bunlardır. Askeri uygulamalarda da GPS uygulaması yapılmaktadır.Arama ve kurtarma çalışmalarını ele alacak olursak geniş arazilerde arama çalışmaları genel olarak en sık yapılandır. Çünkü dar alanlara oranla daha kolaydır. Örnek verecek olursak bir pilotun düşmesi sonucu yeri kolaylıkla tespit edilebilir ve bunun sebebi GPS uygulamasıdır. Gps takip sistemi ile havada ve karada olabilecek tehditler izlenebilir ve tespit edilebilir.  Silah sistemlerini ele alacak olursak, silahın tam olarak hedef alması ve ateşlemesi için de GPS kullanılır. Tam hedef almak ve doğru ateşlemek önemlidir.Peki, GPS nasıl çalışır diye hiç düşündük mü? Yazımız boyunca bunu merak ettiğinizi umuyoruz. Bu neden ile biraz GPS’in nasıl çalıştığı üzerine bahsedeceğiz.  GPS yörüngeleri her gün dünyayı 2 kez dolaşacak kadar dönerler. Bu uydular ise dünyaya daima sinyal gönderebilmektedirler.  Gönderilen sinyaller ise GPS alıcıları tarafından algılanmaktadır.  Bunlardan ötürü GPS alıcısı ile dünya konumu belirlenebilir.GPS alıcısının bir diğer özelliği ise uydudan gelen sinyalin ne kadar sürede kendi alanına ulaştığını hesaplar. Bu sayede arada bulunan mesafeyi de ölçmüş olur. Aynı zamanda sinyalin yayılma ve algılanması arasında bulunan süre yardımı ile de GPS kullanıcısının uyduya olan uzaklığını belirlemiş olur. GPS buluşundan bu yana hayatımızın önemli bir parçası haline gelmiştir.

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020