ADBLUE-AngosGPS

ADBLUE

img
  • 30.08.2022

ADBLUE

Günümüzde otomobil sektörü her geçen gün büyüyüp ve gelişiyor. Sektörün beraberinde çevreye de zararı dokunuyor. Otomobil sektörü bu zararı azaltmak için önemli adımlar atıyor. Yüksek performans, güçlü motor,  gelişmiş güvenlik ve maksimum konfor donanımları. Birçok kişinin otomobilden beklentisi bu özelliklerle sınırlı. Ancak otomotiv dünyasında görüş açısını genişletecek yenilikler mevcut. Dünya, temiz çevre ve sıfır atık kavramlarıyla bütünleşirken otomotiv teknolojisi zararlı gaz salımını azaltan, çevre dostu çözümler sunmaya devam ediyor. Özellikle dizel motorlu araçların atık gaz salımını en aza indirgemeyi hedefleyen bu çözümler, egzoz gazının içindeki azot oksitin %67 oranında azaltılmasını amaçlayarak araç sahiplerini AdBlue çözeltisi ile tanıştırıyor. Araçların ideal egzoz salınımı değerlerini belirleyen Euro 6 Emisyon Standartları, İki farklı bileşenden oluşan bu çözeltinin kullanımını Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu kılmakta. AdBlue çözeltisinin yakıt ya da yakıt katkısının olmadığı biliniyor. Sivil toplum kuruluşları ve hükümetlerin de desteklediği bu adımlar sayesinde günümüzde emisyon salınımı çok daha düşük arabalar trafikteki yerini almış durumda. Dünyanın insanlık için daha uzun ömürlü bir gezegene dönüşmesi açısından bu girişimler henüz yeterli olmasa da atılan her adımın çok kıymetli olduğunu belirtmek gerekir.

AdBlue Nasıl Çalışır?

AdBlue içeriğine bakıldığında su bazlı üre çözeltisidir. Yüzde 32.5 temizlenmiş üreden ve yüzde 67.5 saf sudan meydana gelen AdBlue’nun amacı ise en genel tabirle “SCR (Selective Catalytic Reduction) sistemine sahip araçların egzozundan çıkan zararlı gazların salınımını azaltıp emisyon oranını düşürmektir. Dizel motordan çıkan yüksek sıcaklıktaki egzoz gazı üzerine püskürtülen sıvı, sıcaklığın etkisiyle amonyağa dönüşür ve dizel yanması sonucunda oluşan nitrojen oksit ile reaksiyona girer. Böylece parçalanan atık gaz, zararsız su buharı ve nitrojen halini alır.

AdBlue Ne İşe Yarar?

Araç motorunda yanan yakıt, dizel partikül filtresi gibi sistemlerden geçer ve atmosfere salınır. Bu filtre sistemleri, karbon gazları üzerinde etkili olsa da azot gazları söz konusu olursa aynı performansı gösteremez. Doğaya zararlı olan azot gazı salımını engellemek için araçlarda SCR sistemi bulunur. Filtre sisteminin yetersiz kaldığı anlarda, SCR katalizörü AdBlue sıvısı ile birlikte çalışarak zararlı azot oksit gazlarının egzozdan çıkmasını ve atmosfere yayılması önlenir. Asit yağmurlarına ve doğal floranın bozulmasına sebebiyet veren azot oksit gazı salımını minimuma indirmeyi sağlayan AdBlue sıvısı, emisyon değerlerini büyük oranda düşürür. Çözelti, sanılanın aksine yakıt değildir. Araç performansını yükseltmez veya yakıt tüketimini düşürmez. Ancak azot oksit emisyonunu düşürmek, atmosfere salınan zararlı gaz miktarını azaltmak ve havanın kalitesini korumak için oldukça etkili, toksik olmayan en iyi çözümlerden biridir.

Otomobillerde bulunan ikaz sistemi tankta bulunan emisyon sıvısı azaldığında sürücüyü uyarır. AdBlue sıvısı bittiğinde otomobili çalıştırmak mümkün olmadığından sürücülerin yapılan uyarıyı dikkate alması ve uygun koşullarda dolumunu yapması gerekir. AdBlue dolum kapağı, genellikle dizel yakıt kapağının yanında bulunuyor ve dolum işlemi sırasında otomobilin mutlaka kapalı olması gerekir. Dolum işlemi sonrası artan sıvı saklanabilir. Temiz, kapalı bir kapta, direkt güneş ışığına maruz kalmadan saklanması gereken AdBlue sıvısı, -11 derecede donmaya başlar. Ancak normal hava koşullarına dönüldüğünde yeniden kullanıma hazır hale gelir. İdeal saklama derecesi -6 ile 25 derece olan AdBlue, doğru koşullarda saklandığında 1 yıl boyunca güvenle kullanılabilir.

AdBlue Nereden Alınır?

AdBlue geçmişte ağırlıklı olarak tır, kamyon ve yolcu otobüsü gibi ticari araçlarda kullanılıyordu. Geçmişte Mercedes ve Volkswagen’in kimi araçlarında da yine AdBlue kullanılıyordu. Ancak Euro 6 emisyon standartları gereği günümüzde çok daha fazla miktarda araç AdBlue desteğini alıyor. Bu noktada AdBlue’nun Euro 6 emisyon standartları sebebiyle büyük önem kazandığını söylenebilir. Nitekim Euro 6 emisyon standartlarına göre NOx gazları 0.4g/kWh üzerine çıkmaması gerekiyor. AdBlue sayesinde çevreye oldukça zararlı olan NOx gazları kısmen de olsa elimine edilmiş durumda. Bu nedenle günümüzde AdBlue kullanım alanı giderek artıyor. Araçlar genel bakım için servise verildiğinde AdBlue tankı dolduruluyor ve bir AdBlue tankı ile 10 bin ila 15 bin km arasında yolculuk yapılabiliyor. Ayrıca AdBlue akaryakıt istasyonlarından temin edilebilir. Bir başka deyişle AdBlue deposunu doldurmak için nasıl yapıldığını bilmeye ya da ekstra alımlara gerek kalmıyor. Araç AdBlue’nun bitişine dair sinyal verdiği takdirde, akaryakıt istasyonları aracılığıyla AdBlue bidonları satın alınabilir. AdBlue fiyatı yaygın araç yakıtlarına kıyasla çok daha uygun. AdBlue dünyamız için oldukça faydalı ve gerekli bir madde.

Tüm bunların yanı sıra akaryakıt istasyonları AdBlue miktarını günden güne takip edebilmek için AdBlue stok miktarı ölçümü sistemlerine ihtiyaç duyar. Filo yöneticileri filolarını takip etmek amacıyla her gün GPS araç takip sistemini kullanır. AngosGPS petrol istasyonlarına uzman kadrosuyla AdBlue tank seviye kontrolü sistemi sağlar. Bu tank seviye kontrolü sistemi internete bağlı herhangi bir cihaz aracılığıyla (dizüstü, masaüstü, tablet, cep telefonu) indirilen uygulama ile takip edilebilir.

 

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020