ANGOSGPS UZAKTAN DENETİM VE KONTROL-AngosGPS

ANGOSGPS UZAKTAN DENETİM VE KONTROL

img
  • 09.08.2022

ANGOSGPS UZAKTAN DENETİM VE KONTROL

UZAKTAN DENETİM VE KONTROL

GPS nedir?

GPS, ABD hükümetine ait ve ABD Uzay Kuvvetleri tarafından yönetilen uydu tabanlı radyo navigasyon sistemidir. Dünya'da ve Dünya’ya yakın bulunan GPS alıcılarına, minimum dört tane GPS uydusunu görebilmeleri koşuluyla saat bilgisi ve coğrafi konum sağlamış olan küresel uydu navigasyon sistemlerinden bir tanesidir. 

GPS projesi, önceliğinde navigasyon sistemlerinin kısıtlı olan işlevselliklerini aşabilmek için 1960'larda başlamış olan gizli mühendislik çalışmaları da dâhil olmak üzere ilk çalışmalarda ortaya çıkmış birkaç görüşün de bütünleştirilmesiyle 1973 yılında geliştirilmişti. GPS, ABD Savunma Bakanlığı tarafından esas olarak yirmi dört uydu ile çalışacak şekilde tasarlanıp yapılmış ve devreye alınmıştı.
1994 yılında tam olarak işler hale gelmiştir. Ek olarak GPS başka sistemlerin kullanımında geliştirilme safhasındadır. GPS'in yanı sıra AB tarafından geliştirilen Galileo, Çin tarafından geliştirilen pusula ve Hindistan tarafından geliştirilen IRNSS adlı konumlandırma sistemleri de vardır.

GPS sistemi ilk askeri gereksinimler için tasarlanmıştı. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ve daha sonra da uzun süre kullanılmış o dönem için bir çözüm olan LORAN ve Decca Gezgini gibi benzer yer tabanlı radyo-seyir sistemlerine dayanmaktadır. Sistem, askeri planlarda, konum hesaplamalarında ve güdümlü roketlerin kontrolünde kullanılmak, sinyal alıcıları ile yön bulmak üzere tasarlanmıştı.

GPS Nasıl Çalışır?

Alıcı aldığı her mesajın geçiş süresini belirlemek için almış olduğu iletileri kullanır ve ışık hızını kullanarak her uyduya olan mesafeyi hesaplar. Uydunun konumu ve uzaklıklar konumlama denklemleri ile alıcının bulunduğu konumu hesaplamak amacıyla kullanılır. GPS cihazıyla doğru hızı hesaplamak için sinyallerin doppler kayması ölçümleri kullanılabilir. Temel GPS sinyal alımı işleminde, dört veya daha fazla uydu doğru sonuçlar elde etmek amacıyla görünür olmalıdır. Bunun doğrultusunda gezinme denklemlerinin çözümü daha doğru olacaktır. Böylece alıcı esaslı, elverişsiz saat için olan ihtiyaç ortadan kaldırarak, alıcının gerçek zaman günü ve bulunduğu yerin yerleşik saati tarafından görülen iki saat arasındaki farkla alıcının konumu belirtir. Aktarımlı cep telefonu baz istasyonları ve trafik sinyal zamanlaması senkronizasyonu gibi GPS uygulamaları için son derece hassas ve ucuz zamanlama sisteminden yararlanabilir. Bu dört uydunun normal şekilde çalışması için gereklilik olmakla birlikte, daha az uydu da özel durumlarda geçerli olabilmektedir.

GPS Hangi Alanlarda Kullanılır?

GPS ilk kullanım yıllarında askeri bir projeydi. Sonrasında önemli sivil ve askeri uygulamalarda kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla GPS, çift kullanım alanlı teknoloji olarak kabul ediliyor. GPS; izleme ve gözetim, ticaret ve bilimsem kullanım alanlarında yaygın olarak işlev gören, kullanışlı bir araç haline gelmiştir

Sivil

Bilim insanları gezegenleri keşfederken GPS sistemi kullanabilmektedir. Örnek olarak gözlemevi uzmanları amatör astronomide küçük teleskopları kullanırken yardımcı olarak GPS kullanmaktadır. ABD Federal İletişim Kurulu 911'i arayanları daha hızlı bulmak için bu yüzden 2002'de acil servislerde ya el cihazında ya da kulelerde özelliği zorunlu tutulmuştur. Üçüncü şahıs yazılım geliştiricileri daha sonradan duyuruları esnasında Nextel GPS API'lerinin erişim kazandığını belirtti. Kısa süre sonra 2006 senesinde Verizon ve Sprint bu olayı izledi. GPS sistemi, GMT ve UTC'den farklı olacak şekilde kendi uyduları üzerinde bulunan atom saatlerini kullanmaktadır. Bunlar 6 Haziran 1980'de sıfırlanmıştır ve artık saniye düzeltilmesi yapılmadığından dolayı UTC'den 14 saniye ileridedir. Bu sebeple periyodik olarak GPS alıcı sistemlerine UTC saat bilgisi gönderilmektedir.

Sivil Kullanım Kısıtlamaları

ABD Hükümeti, bazı sivil alıcıları ihracatını kontrol eder. Bu sınırlar üzerinde devre dışı bırakma işlemi cephane olarak sınıflandırılmadan dolayı alıcıyı muaf tutar. Bu kural hedef hızda ve yükseklikte çalışması anlamına gelir. Ancak bazı alıcılar çalışmayı sürdürür. Bu düzenli şekilde 30 kilometreye ulaşması, bazı amatör radyo duyurularıyla birlikte sorunlara sebebiyet vermiştir.

Askeri

GPS sistemi, seyir füzelerinde ve hassas güdümlü füzelerde kullanılmaktadır. Üstelik GPS uyduları, Amerikan Nükleer Patlama Gözlemleme Sisteminin büyük bir parçası olarak nükleer patlama dedektörleri içeriyor.
Örnek olarak komando birlikleri travers, arazide yön bulma ve intikal gibi pek çok alanda GPS kullanmaktadır.

AngosGPS ile Uzaktan Denetim ve Kontrol

GPS sistemleri; enerji kaynağı kesildiğinde belirli süre zarfında yedek batarya ile çalışmaya devam edebilen uydulardır. Bunu güneş enerjisini kullanarak sağlarlar. Günümüzde GPS sistemi ile kaybolmak artık sıkıntı teşkil etmemektedir. Artık konum ve yer bilgisi almak son derece kolay. Bütün olumsuz hava koşuluna rağmen dünyanın her yerinde çalışabilen GPS sistemleri, kullanıcıların yerlerini belirlediği gibi rotalarını izleme özelliğini de taşımaktadır.

AngosGPS araç takip sistemi ile aracınızla aranızdaki mesafenin ölçümünü yapabilir, mesafe gözetmeksizin harita üzerinden anlık olarak aracınızın konumunu takip edebilirsiniz. Aracınız ne zaman, nerede olursa olsun aracınız ile ilgili net bilgilere AngosGPS araç takip sistemi sayesinde ulaşmanız mümkün. AngosGPS araç takip sistemi, hedeflediğiniz aracın sinyallerini toplayarak takip etmek istediğiniz rotanın yeryüzündeki konumunu gösterir. Masaüstü, tablet, telefon ve dizüstü uyumlu araç takip yazılımımız ile kesintisiz dünyanın neresinde olursanız olun anlık takip yapabilirsiniz. AngosGPS araç takip sistemi sayesinde aracınız ile aranızdaki mesafenin ölçümünü yapabildiğiniz gibi aynı zamanda aracınızın anlık olarak kontrolünü yapıp, güvenli bir seyahat imkânı sağlayabilirsiniz. Ayrıca tüm bunları yapmak için internete erişimi olan bir cihazınızın olması yeterli!

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020