Araç Takip Sistemleri Nasıl Çalışır?-AngosGPS

Araç Takip Sistemleri Nasıl Çalışır?

img
  • 05.11.2022

Araç Takip Sistemleri Nasıl Çalışır?

Araç takip sistemleri GPS ile çalışmakta ve araca bağlı mobil data cihazları GPS uydularından aldıkları bilgileri GSM/GPRS şebekesi üzerinden veri merkezine iletmektedir. Yani araç bir uydu sistemi tarafından izlenir ve kaydedilen tüm bilgiler bir veri tabanına iletilir. Özel araç takip sistemi yazılımı ile kullanıcılar bu bilgileri anlık olarak izleyebilir veya geçmiş bilgilere ulaşabilir.

Araç takip sistemleri, zaman içinde gelişen ve sizin ve işletmeniz için hayatın devamlılığı için tasarlanmış ihtiyaçlar listesinin başında gelmektedir. Hayatı kolaylaştıran araç takip sistemi ile artık kendi güvenliğiniz ve iş süreçleriniz için endişelenmenize gerek kalmayacak. Araç takip sistemleri, filolarda yaygın olarak kullanılan sistemlerdir. Bu sistem sayesinde aracınızın sokakta nerede olduğunu görmek için interneti kullanabilirsiniz. Araç takip sistemi sayesinde araç kırılmaları, hızlanma gibi birçok istenmeyen durumun önüne geçilebilir. Araç takip sistemi sayesinde filo giderleri de azalır. Sistem sayesinde, çalışanlar 7 gün 24 saat denetlenerek filo maliyetleri düşürülür, hizmet ve kalite artırılır. Araç takip sistemi sayesinde aracın konumu, dinlenme süresi, belirlenen süre içerisinde kat edilen kilometre sayısı ve hız limitinin aşıp aşılmadığı gibi raporlar alabilirsiniz.

Uydunun izlemesi için aracı görmesi gerekiyor. Uydu araçları yüksek binalarda veya tünellerde görülemediği için gerçek zamanlı veri aktarımı mümkün olmayabilir. Bu nedenle bazı araç takip sistemleri hem aktif hem de pasif olarak çalışmaktadır. Bu sistemler, hücresel veri mevcut olmadığında pasif izlemeye geçer. Unutulmamalıdır ki geriye dönüp baktığımızda bireysel kullanıcıların değil, işletmelerin, lojistik şirketlerinin kullanımını artıran bir sistemdi.

Araç takip sistemleri, araca entegre olan ve aktif olarak çalışan cihazlar ile çalışmaktadır. Ancak bir araç takip sistemi, sadece bir araç takip cihazına sahip olmaktan daha fazlasıdır. Araç takip cihazları özel yazılımlarla birleştirilmelidir. Ayrıca araç takip sistemi ile olası sorunlar için kaliteli ve güvenilir destek sağlanmaktadır.

Uyduların aracın konumu hakkında bilgi alabilmesi için aracı görmeleri gerekir. Uydular tünellere, garajlara veya binalara giren araçları göremedikleri için gerçek zamanlı konum bilgilerini iletemeyebilirler. Bu sebep ile araç takip sistemleri farkı bilgi aktarımı yöntemleriyle çalışır:

Aktif Araç Takip Cihazı

Motorun çalıştırıldığı andan durdurulduğu ana kadar aracın hızını, rotasını ve konumunu izleyen bir sistemdir. Bilgiler kaydedilir ve hücresel veri veya uydu ağları aracılığıyla veri merkezlerine iletilir.

Pasif Araç Takip Cihazı

Kayıt, Aktif Araç Takip'teki sistemle aynı şekilde yapılır, ancak gerçek zamanlı olarak kayıt izlenmez. Kayıttan sonra takip için bilgisayara ve cep telefonuna aktarılır.

Pasif Araç Takibi ve Aktif Araç Takibi, iki türlü de kayıt yapabilen bu sistemler hücresel veri kaynağı olmadığı durumlarda pasif konuma geçerler.

 

Araç Takip Cihazının Faydaları Nelerdir?

Araç takip sistemleri günümüz koşullarında vazgeçilmez hale gelmiş ve insan hayatına kattığı özellikler nedeniyle insan var olduğu sürece önemini her zaman koruyacaktır. Hayat kurtaran bazı faydalarına bir göz atalım:

 

  • Cihaz giriş ve çıkış logları ile her an kontrol edilebilir
  • Filo kontrol tesisi mevcuttur
  • Zamandan tasarruf sağlar
  • Emniyet sağlar
  • Maliyetten tasarruf imkanı tanır
  • Yakıt tasarrufu sağlar
  • Operasyonel verimliliği yükseltir
  • Araç kullanımı ve bakım maliyetlerini önemli ölçüde düşürür

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020