Bulut Bilişim Nedir? Nasıl Çalışır?-AngosGPS

Bulut Bilişim Nedir? Nasıl Çalışır?

img
  • 11.11.2022

Bulut Bilişim Nedir? Nasıl Çalışır?

BULUT BİLİŞİM NEDİR?

Bulut bilişim, İnternet üzerinden sağlanan donanım ve yazılımların kullanımını tanımlar. Oturum açma kimlik bilgileriyle, isteğe bağlı bilgi işlem hizmetleri, kullanıcıların fiziksel sabit disklerinde veri depolamadan uygulamalarına herhangi bir cihazdan erişmesine olanak tanır. Günümüzde bulut hizmetlerinin işletmeler için en önemli BT altyapısı haline geldiği söylenebilir. Bulut öncesi verileri ve uygulamaları depolamak ve bu depolama kaynaklarını uygun şekilde yönetmek, önemli yatırımlar ve zorlu yönetim süreçleri gerektirir. Bulut sayesinde, BT uygulamalarını ve verilerini depolamak, yönetmek ve güvenli bir şekilde depolamak binlerce dolar gerektirmez. Ek olarak, bulut teknolojisi esnekliği, ölçeklenebilirliği, verimliliği ve maliyet tasarruflarıyla bilinir ve bu da onu yüksek ilk yatırım maliyetlerinden kaçınmak isteyen işletmeler için tercih edilen seçenek haline getirir.

 

NASIL ÇALIŞIR?

Bulut bilişimi her iki arayüz açısından da incelemek faydalı olabilir. Sistemin ön ucu, kullanıcıların bir internet web tarayıcısı veya bulut bilişim uygulaması aracılığıyla bulutta depolanan verilere erişmesine olanak tanır. Ancak bulut bilişimin önemli bir bileşeni arka uçla ilgilidir. Bu, veri ve bilgilerin depolanmasına izin veren işlevsellikten sorumlu olan sistemin yönüdür. Arka uç; merkezi sunucu, veritabanları ve bilgisayarlar dahil olmak üzere sunuculardan oluşur. Merkezi sunucu, buluta bağlı cihazlar arasında kesintisiz bağlantı sağlayan bir yazılım parçası olan "ara yazılım" kullanır. Bulut sağlayıcıları, güvenlik ihlalleri ve veri kaybı riskini azaltmak için genellikle birden fazla veri kopyasını saklar. İşletmeler, kendi BT altyapılarını veya veri merkezlerini satın alıp çalıştırmak yerine, bulut hizmeti sağlayıcılarından uygulamalar ve depolama dahil kaynaklara erişim kiralayabilir veya ihtiyaç duydukları kadar hizmet alabilir.

 

BULUT BİLİŞİMİN GELECEĞİ

Bugünlerde herkes "bulut" kullanıyor ve hakkında konuşuyor, ancak bu devrim niteliğindeki bilgi işlem trendinin gerçek kavramını kavramak biraz zor olabilir. Çoğu kişi, bulut bilişim ile kullandıkları uygulamaların veya kaydettikleri verilerin yerel bir depolama aygıtı yerine "bulutta bir yerde" depolandığını bilir. Ancak bulut önden çok daha fazlası. Bulut bilişim 2000'li yılların başında bir fenomen haline geldi, ancak birçok markanın ürün ve süreçlerine hemen katılamaması, teknolojik farkındalığın düşük olmasıyla ilgili. Durdurulamaz bir hızla büyümedeki hızlanmanın, büyük ölçüde bulut teknolojisinin kullanım kolaylığı ve ölçeklenebilirliğinden kaynaklandığına inanılıyor. Şirketler bulut bilişimin olağanüstü faydalarının farkına vardıkça, bulut üzerinde iş yükü testleri yapmayı ve hatta tüm uygulamaları buluta taşımayı tercih ediyorlar.

Bundan on yıl sonra, neredeyse tüm işletmelerin öncelikle bulut üzerinde çalışacağına ve bu da daha esnek ama daha verimli bir çalışma şeklinin önünü açacağına inanılıyor. Uzmanlar, bulut bilişim sayesinde bu on yılda donanım ve yazılımın daha az sorun olacağını tahmin ediyor. Gelecek için, izole edilmiş iş yüklerinin ölçeklenebildiği, birden fazla buluta yayıldığı, herhangi bir zamanda taşınabildiği ve bir dizi kontrol aracılığıyla yönetilebildiği tamamen farklı bir hibrit bulut bilişim modeli düşünülüyor. Bu nedenle şirketler, geleceğin iş temposunda hareket edebilecek bir BT altyapısı oluşturmak için bugünden çaba göstermeye devam ediyor. Bulut sistemlerinin geleceği; şifreleme, kimlik doğrulama, ağ bölümleme, veri bütünlüğü ve birden çok genel bulutta veri yönetimi dahil olmak üzere sınıfının en iyisi yazılım altyapısını tutarlı bir şekilde sunmaya yönelik yenilikçi çabalara bağlıdır.

 

BULUT BİLİŞİMİN AVANTAJLARI

Esneklik, bütçe yönetimi ve zaman tasarrufu, ürün veya hizmet geliştiren şirketler için en önemli öncelikler haline geldi. Bulut bilişim hizmetleri, özellikle BT yatırımı gerekliliği söz konusu olduğunda, büyük bütçe harcamalarıyla karşı karşıya kalan şirketleri kurtarabilir.

 

Bulut bilişimin işletmelere sunduğu avantajlar şöyle sıralanabilir;

 

  1. Tasarruf etmeyi kolaylaştırır.
  2. Verileri güvenli bir ortamda barındırma imkanı sunar.
  3. Gereksiz harcamalardan kaçının.
  4. Esnek ve talep odaklı çözümler üretin.
  5. Yerden tasarruf edin.
  6. Afet senaryolarının gerçekleşmesini hızlandırın.
  7. Son kullanıcı deneyimini kolaylaştırır.
  8. Çok geniş bir kullanıcı ağının oluşturulmasını kolaylaştırır.
  9. İzlenebilirliği artırarak verilerinizi kontrol etmenizi sağlar.
  10. Tam izleme ve raporlama hizmetleri sağlayın.

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020