DİJİTAL İKİZ NEDİR-AngosGPS

DİJİTAL İKİZ NEDİR

img
  • 28.09.2022

DİJİTAL İKİZ NEDİR

 

Dijital ikiz, fiziksel bir ürünün ya da bir hizmetin gerçek dünyadaki davranışının ve oluşturduğu sonuçların sanal modeli olarak tanımlanır.Dijital İkiz kavramı ilk olarak 2002’de Dr. Michael Grieves tarafından NASA’nın eşleme teknolojisi sonucu ortaya atılmıştır. Dijital ikiz, gerçekleşebilecek sorunların test edilmesinde fiziksel dünya ile dijital dünya arasındaki köprü görevini görmektedir. Fiziksel bir nesnenin dijital kopyasıdır. Veri analistlerinin ve BT uzmanlarının gerçek cihazları üretmeden önce simülasyon yapabilecekleri sanal kopyalardır.

Dijital İkizin Faydaları

Bir ürünü gerçek hayatta test etmek oldukça maliyetli ve zaman alıcı bir durumdur. Dijital ikiz teknolojisi sayesinde ürünler henüz üretilmeden önce veya üretildikten sonra gelişebilecek sorunları tespit etmede ve bu sorunları çözmede maliyet ve zaman açısından yardımcı olabilecek biçimde bizlere yardımcı olur.

Dijital İkiz Nasıl Çalışır

 Dijital ikiz, gerçek hayattaki bir nesne veya sistem hakkındaki gerçek verileri girdi olarak kullanır. Bu girdilerden yola çıkarak, gerçek nesnenin veya sistemin nasıl tepki vereceğine dair simülasyonlar üretir. Veri bilimi zamanları veya uygulamalı matematik uzananları tarafından programlanan dijital ikiz birçok alanda hayatımızı kolaylaştırmaktadır.

Dijital İkizin Kullanım Alanları Nelerdir

 Tasarım ve ürün geliştirme alanının olmazsa olmaz bir teknolojisidir. Tasarımların ne kadar yeterli olup olmadığını önceden görmemizi ve buna uygun çözüm geliştirmemizi sağlayan dijital ikiz teknolojisi, uçak motorları, trenler, açık deniz platformları gibi ürünler yapılmadan önce kullanılır.Dijital ikizler, sağlık alanında da insanların dijital ikizlerini üretmekte diyebiliriz. Böylece dijital araçlar insan vücudunu tarar, Hastalıkları tespit eder veya gelecekte oluşabilecek hastalıkları önceden öngörebilir.Dijital ikizler, değişken verilerle farklı sonuçları tahmin etmek içinde kullanılır. Örneğin üretimde kullanılan makinelerin zaman içerisinde nasıl performans göstereceğini simüle edebilir.

Dijital İkizin Kullanım Örnekleri

  • GE mühendisleri rüzgâr türbininin dijital ikizini geliştirdi. Ayrıca dijital ikizler motorların çeşitli kısımlarındaki sıcaklığıda simüle edebilmekte.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, hayata geçirdikleri “ Kentsel Yerleşim ve Gelişme Alanlarında 3 Boyutlu Topoğrafya ve Bina Modeli Oluşturma “ projesi ile tüm şehirlerin üç boyutlu dijital ikizlerinin oluşturulduğunu böylece afetlere önceden önlem alındığını söyledi.
  • Formula 1 otomobil yarışmalarında performansları iyileştirmek için yine dijital ikiz teknolojisinden yararlanıldı. Böylece performans arttırmada hangi ayarların etkili olabileceği önceden bilinmekte.
  • Şehir planlamacılarının, enerji tüketiminin verimliliği ve vatandaşlar için hayatı iyileştirecek uygulamalı tespiti için dijital ikiz uygulaması Singapur’da hayata geçti
  • Dijital ikiz, tıp alanında bireyin genomik yapısını, fizyolojik özelliklerini, yaşam tarzını kişiselleştirerek ilaç oluşturmada kullanılıyor.

Endüstri 4,0 ve Dijital İkizlerin Önemi

 Dijital İkizler ilk olarak NASA eşleşme teknolojisi için geliştirilen simülasyon programları ile ortaya çıkmış bir fikirdir. Bu fikri geliştiren ve adına endüstri 4,0 adı verilen fikir 4. Sanayi Devrimine yön vermiştir. Yön veren şirketler: IBM, Microsoft, Tesla, General Elektrik gibi endüstri devleridir.

  • General Electric, uçak motoru üretiminde, fiziksel ortamda uçak motorunun testlerini yaparken alınan verileri gerçek zamanlı olarak dijital ikize Olası bir problemde uçağın motorunu direkt veya parçalarını yenilemekte.
  • Tesla, otomotiv sektöründe dijital ikiz teknolojisini kullanarak olası kazalarda meydana gelebilecek hasarları önceden tespit ediyor ve aerodinamik tasarım ile ilgili hatalarda değerlendirme yapıp kullanıcıya ulaşmadan önce iyileştirmeler yapıyor.

loT ve Dijital İkiz

Nesnelerin interneti anlamına gelen lot alanında dijital ikiz oldukça önemli bir yere sahiptir. Gartner’in bir raporuna göre 2022 yılına kadar loT uygulayan şirketlerin üçte ikisinden fazlasının üretimde en az bir dijital ikiz kullanacağı söylenmiştir. Endüstri 4.0 devriminin amaçladığı gibi üretim ve yaşam alanlarının akıllı cihazlarla donatılması ve sistemlerin birbiri ile bütünleşmiş bir şekilde çalışması için loT birçok farklı teknoloji ile entegre çalışmaktadır.Nesnelerin İnterneti (loT), fiziksel nesnelerin üzerine yerleştirilmiş olan sensörler aracılığıyla ürünün gerçek zamanlı ve geriye dönük verilerine ulaşmasını sağlamaktadır. Böylece dijital bir modeli fiziksel dünyanın bütün özelliklerini yansıtan gerçek bir ikiz haline getirmek için gereken verilerin oluşturulmasına, paylaşılmasına ve arşivlenmesene yardımcı olan bir alt yapı sunmaktadır.

Dijital İkizlerin Uygulanması İçin Gerekli Hususlar

  • Bağlantılı ürünler, sadece mühendislik veya operasyonel açıdan değil hem ürün tasarlamaktan ve işletmekten sorumlu kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan hemde ürün ömrünü uzatan dijital ikizler
  • Sistemin her noktasında iyileştirme yapmak için yaşam döngüsünün her aşamasında analize ihtiyaç vardır.
  • Dijital İkizler, endüstri bağlamında ele alındığında işlevsel alanlarda derin endüstri uzmanlığı gerektirmektedir.

Dijital İkizin ana amacı maksimum bilgi girdisi yapıp kritik konularda öngörü elde etmektir. Örneğin aracınızın periyodik bakımında değişmesi gereken parçalar hakkında bilgi edinmek istiyorsanız aracım üzerindeki sensörler, cep telefonunuzdaki navigasyon uygulaması, yakıtınızı aldığınız istasyondaki pompa, otoyoldaki gişeler, yollara kurulu ağırlık algılayıcıları, yollardaki kameralar ve daha birçok bilgi kaynağı aynı platformda toplanıp haberleşip milyonlarca byte bilginin akışını sağlamakta. Böylece size uygun olan en iyi bilgiyi aktarmaktadır.Tüm bu gelişmelere rağmen, teknolojinin şirketlere ve pazarlamaya adapte edilmesi konusunda danışmanlıkları ile önemli bir yeri olan küresel araştırma ve danışmanlık merkezi olan Gartner bu konuda şöyle bir açıklamada bulunuyor. Dijital ikizlere her zaman ihtiyaç duyulmayacağı ve karmaşıklığı gereksiz yere arttırabileceği, bazı şirketler için teknoloji fazlası olabileceği, maliyet, entegrasyon, güvenlik problemlerine yol açabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020