ENDÜSTRİ 4.0 DA SİBER GÜVENLİK-AngosGPS

ENDÜSTRİ 4.0 DA SİBER GÜVENLİK

img
  • 07.08.2022

ENDÜSTRİ 4.0 DA SİBER GÜVENLİK

                                          Endüstri 4.0’da Siber Güvenlik

Endüstri Nedir?

Endüstri, kısaca, çeşitli hammaddelerin üretilmesi, yetiştirilmesi veya işlenmesinde makine ve makine benzeri araçların kullanılmasıyla daha hızlı ve toplu olarak elde edilmesine denir. Ekonominin ana sektörlerinden biridir.

Endüstri Devrimi Nedir?

Endüstri devrimi veya yaygın bilinen adıyla sanayi devrimi ilk olarak IXI. YY ortalarına doğru İngiltere’de başlayan ve sonrasında Antarktika hariç tüm kıtalara yayılan üretimin her kolunda makineleşmeyi sağlayan bir devrimdir. Böylece üretimde insan kas gücü ve hayvan yerine makineler kullanılmaya başlanmış ve beraberinde üretim artmıştır. Üretimin artmasıyla beraber tüketim de artmıştır elbette. I. Dünya Savaşı’nda ve sonrasında II. Dünya Savaşı’nda zirve noktasına ulaşmış olup halen de hız kesmeden devam etmektedir.

Endüstriyel Devrimler Hangileridir, Kaç Tanedir ve Nelerdir?

İlki yukarıda da bahsettiğimiz gibi 1800’lerde başlayan sanayi devrimini 3 adet daha devrim takip etmiş ve günümüze kadar gelmiştir. Bunlar sırasıyla;

  • Kömür ve Petrol

İlk olarak kömürün ve sonrasında da petrolün başta demiryolları ve trenler olmak üzere diğer alanlarda kullanılmasıyla sanayi devrimi başlamış olup, sonrasında gelen 4 devrimin atası niteliği taşımaktadır.

  • Su ve Buhar

Su ve buhar gücünün daha da verimli kullanılmasıyla mekanik tezgahlar bulunmuştur. Bu tezgahlar sayesinde üretim daha hızlı daha verimli ve 7 gün 24 saat kesintisiz olarak devam etmiştir.

  • Henry Ford ve Onun Üretim Bantları

Ford markasının kurucusu ve Ford arabalarının fikir babası olan Henry Ford, araba üretimi yaptığı sırada bunu daha seri hale getirmeyi planlamış ve hayata geçirmiştir. Böylece kendi yaptığı daha da doğrusu ürettiği üretim bantları sayesinde kendi üretim hattı, onun zamanında ve sonrasında gelecek olan tüm seri üretim yapanlara ilham alacak olmuştur. Bu üretim hatları sayesinde ilk defa elektrik seri üretimde kullanılmaya başlanmıştır.

  • Programlanabilir Makineler

1970 yıllarda mekanik teknolojiler ve sonrasında çokça gelişen elektronik teknolojiler yerlerini yavaş yavaş dijital teknolojiye bırakmaya başlamıştır. Eski denebilecek teknolojilerin yerini yeni çağın modern teknolojisi olan dijital teknolojilere bırakması ile de programlanabilir makineler kullanılmaya başlanmıştır. Günümüz de bu endüstri devriminin içinde yer almaktadır.

  • Endüstri 4.0

Endüstri 4.0, 4. Endüstri Devrimi veya 4. Sanayi Devrimi olarak adlandırılan ve yepyeni bir endüstri devrimi başlatacağı düşünülen endüstriyel strateji planının adıdır. Bu sayede daha refah, daha zengin ve kolaylıklara daha çabuk ulaşan bir nesil amaçlanmaktadır.

Endüstri 4.0’ın Amacı Nedir?

Endüstri 4.0’ın amacını temel olarak ve kısaca “Bilişim Teknolojileri (Veri Tabanı, Donanımsal ve Yazılımsal açıdan bilgisayarlar Web ve Ağ Programcılığı) ile Endüstriyi bir araya getirmek” olarak özetler isek yanılmış olmayız. Günümüzün klasikleşmiş ve teknolojiye ayak uydurmakta zorlanan donanımlarından farklı olarak düşük maliyetli, az yer kaplayan, az enerji harcayan, az ısı üreten, ancak bir o kadar da yüksek güvenilirlikte çalışan donanımlar ve bu donanımları çalıştıracak işletim ve yazılım sistemlerinin kaynak ve bellek kullanımı açısından verimli olması Endüstri 4.0’ın temel hedefi ve ana bileşenlerinden biridir.

Yeryüzündeki tüm cihazlar birbiriyle bilgi halinde, veri alışverişi yapmaya ve her türlü araç gerece entegre edilmiş şekilde çalışmaya hazır internet bağlantılı akıllı sistemler halini alacaktır. Böylece internete bağlı siber-fiziksel sistemler kullanılmaya başlanacak ve siber-fiziksel fabrikalar kurulup, neredeyse, insanlardan bağımsız kendi kendini koordine ve optimize eden araçlar kullanılacaktır. Eğer Endüstri 4.0 stratejisi gerçekleşirse üretim süresi, maliyetler ve üretim için ihtiyaç duyulan enerji miktarı azalacak, üretim miktarı ve kalitesi artacaktır. Konunun uzmanları buna kesin gözüyle bakmaktadırlar.

Endüstri 4.0’da Siber Güvenlik

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere endüstri 4.0 gerçekleşir ise tüm Dünya’da sistemler artık internet ortamında gerçekleşecek ve siber-fiziksel sistemler kullanılmaya başlanılacak. Hal böyle olunca insanların aklını en önemli konu olan güvenlik konusu kurcalıyor. Sistemler, neredeyse, tümüyle dijital olacağı ve sanal ortamda olacakları için hacklenme, siber saldırısı ve virüs saldırısı gibi çeşitli güvenlik sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirler. Bu durumda alınacak olan profesyonel yardımlar sayesinde bahsi geçen tehlikelerden hiçbiriyle karşı karşıya kalınmaz. Kalınsa dahi rahatlıkla savuşturulabilir ve böylece sistemler güvenli şekilde çalışmaya devam ederler.

Bu gibi durumlar sadece endüstri 4.0’da değil; şu an halihazırda bulut sistemler ve eşyaların internetini kullanan çoğu yenilikçi sistemlerin başına gelebilmesi olağan durumlardır. AngosGPS bu gibi tehlikelerin önüne geçmek için işinin ehli çeşitli kişi ve firmalarla çalışmaktadır. Böylece yukarıda saydığımız (için hacklenme, siber saldırısı ve virüs saldırısı vb. gibi) tehlikelerden her daim müşterilerini korumaktadır ve koruyacaktır. Uzmanlık, disiplin, müşteri memnuniyetinin önde tutulması, başarılı çalışma arkadaşları, işini bilen kadrosu ile Endüstri 4.0 başladığında GRL baş köşeye kurulup, planın tıkır tıkır işlemesi ve Endüstri 4.0’ın başarılı olmasının önündeki engelleri kaldırmak için elinden geleni yapacaktır.

Endüstri 4.0, tabiri caizse, kundaktaki bir bebektir. Gelişmeye ve üstünde düşünülüp mükemmel şekilde devreye girebilecek olan bir strateji planıdır.

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020