IoT Nesnelerin İnterneti-AngosGPS

IoT Nesnelerin İnterneti

img
  • 08.08.2022

IoT Nesnelerin İnterneti

                                  Nesnelerin İnterneti

IOT Nedir?

Nesnelerin interneti ya da İngilizce kısaltması olarak kullanılan IOT, fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya büyük sistemlerle bağlantı sağladığı iletişim ağıdır. Bir cihazın "akıllı" nesne olarak nitelendirilebilmesi ve sayılabilmesi için gerekli şeyler: Tekil bir isme sahip olması, bağlanılabilir olması ve bir sensoru olmasıdır. Nesnelerin tekil bir isme sahip olması günümüzde birçok alanda kullanılan IP adreslerinin sınırlı olması sebebiyle pekte mümkün değildir, bu durumu aşmak için tasarlanmış olan IPv6nın kullanımı ile nesneler gerçek manada benzersiz hale gelebilecektir.

Nerelerde Kullanılır?

IOT, aklınıza gelecek ve gelmeyecek bir sürü alanda kullanılabilmektedir. Şehirde, trafikte, doğal çevre ve yaşam için hatta ve hatta hayvancılıkta bile kullanılmaktadır. Sırasıyla bakacak olur isek;

  • Trafik

Akıllı trafik sistemleri; trafikteki sürücülerin konumlarını devamlı olarak merkezi sisteme iletir. Sistem sürücülerin hareket bilgilerinin analizini yaparak bölgedeki trafiğin akış hızını, belirli bir rota üzerinde tahmini varış süresini ve trafik yoğunluğunu tespit edebilir.

  • Şehir

Akıllı şehir uygulamaları; park yeri, trafik, atık yönetimi ve ışıklandırma gibi konularda şehir sakinlerinin ve yerel yönetimin diğer kaynakları ve zamanı daha verimli kullanarak iş birliği ile çalışmalarını sağlayan sistemlerdir.

  • Çevre

Akıllı çevre uygulamaları hava kirliliği, yağmurların yağış miktarı ve baraj doluluğu ayrıca orman yangını gibi çevresel faktörlerin gözlenmesini ve gereken durumlarda acil eylemlerde bulunulmasını sağlamak amacıyla kurulmaktadırlar.

  • Hayvancılık

Evet, yanlış duymadınız IOT hayvancılıkta da kullanılabilmektedir. Hayvanların bulunduğu ortamların (ağıl, ahır, kümes vs.) ısı, zararlı gaz durumu gibi parametrelerinin takip edilmesi amacıyla geliştirilmektedir.

IOT ile İlgili Bazı Kavramlar

IOT ile ilgili çeşitli alt başlıklar ve kavramlar bulunmaktadır. Bunları biz de birkaç başlık altında toplayacak olur isek;

  • Veriler ile İlgili Olanlar;

Nesnelerin İnternet'i ile ilgili projelerde hangi geçit (gateway) üzerinden merkezi sunuculara veri iletileceği, veri iletişim protokolleri, hangi sensörlerden nasıl veri toplanacağı ve karar mekanizmalarının planlanması faaliyetleri bu başlık altında gerçekleştirilmektedir.

 

  • Sensör Teknolojileri ve Kişisel Veriler;

Sistemlerde kullanılacak olan sensörler, belli başlı basit bir mekanizmalar, belirli periyotlarda ortamın ısı derecesini veren bir termometre devresi gibi komplike olmayan sensörler olabileceği gibi, harekete odaklanan bir kamera gibi karar verip işlem yapabilen sistemler olabilmektedir. İşlemci seviyeleri düşük olan ve düşük enerji gereksinimleri olan sensörlerin göndermiş olduğu verilerin güvenli ve hızlı bir şekilde şifrelenme işlemi gerçekleşmesi için çeşitli güvenlik algoritması geliştirilmektedir.

Tüm bunlara ek olarak çeşitli menşeili ve adı duyulan veya duyulmayan bazı şirketler, nesnelerin interneti üzerine çalışmalar yürütmektedirler. Bu şirketler içinde en bilinenleri; Google Nest ve Swisscom’dur. Bu iki şirket ile irili ufaklı birçok şirket daha bulunmaktadır. Diğer şirketlere bakacak olur isek;

 

1oT                                                                           Sigfox

SmartThings                                                             Link Labs

SolidRun                                                                  Metromile

Swisscom                                                                 Numerex

Veniam                                                                     Octo Telematics

WAVIoT                                                                  OpenPicus

Withings                                                                   PSA Certified

Xively                                                                       PubNub

Xped                                                                         Qardio

Aditi Technologies

BaseN

Cisco Jasper

CRON Systems

Ecube Labs

Eve Systems

Exosite

Garageio

Google Nest

Helium Systems

Ingenu

Netatmo

Askeriyede IOT

Ayrıca sadece sivil hayatta değil; askeri alanlarda da kullanılmaktadır. IOT, askeri alanlarda kullanılmaya başlanınca askeri sistemlerde ve stratejilerde çok fazla değişim yaşanmıştır. Özellikle Amerika, Rusya, Çin ve Hindistan gibi askeriyenin geneline ek olarak askeri teknolojilere de çok fazla yatırım yapan ülkelerde IOT sistemlerine hatırı sayılır bir yatırım yapılmakta büyük finans kaynakları buraya aktarılmaktadır. Tabii ki askeri sistemler ile sivil sistemler için kullanılan sistemler aynı değildir. Askeri sistemler için “askeri nesnelerin interneti” yaratılmıştır. Gayet başarılı sistemlerdir denebilir.

AngosGPS ve IOT

Mersin Üniversitesi Teknokent’de yer alan ve konularında uzman akademisyenlerin ve ekiplerin oluşturduğu, bu alanda yıllardır Türkiye'nin en başarılı ve büyük projelerine imza atmış olan deneyim sahibi AR-GE ve ÜR-GE kadrosuyla çalışan bir bilişim firması olan GRL Bilişim ve İnovasyon firması, nesnelerin internetini araç takip sistemlerinde kullanmaktadır. Araç takip sistemleri için bulut bilişimini en iyi şekilde kullanan AngosGPS, bulut bilişimin yanı sıra araç kontrol sistemi, akaryakıt seviye takibi, tank seviye kontrolü, akaryakıt tüketim takibi gibi birçok alanda IOT sistemlerini kullanmaktadır.

Uzaktan denetim ve kontrol için kullanılacak olan sistemlerin internete erişimi olmaması gibi bir durum elbette düşünülemez. Hatta bu tarz sistemlerin bütün özelliği buna bağlıdır. Fakat sadece internete erişimi olması yetmez. İnternet bağlantısının asla kopmaması ve gayet güçlü olması gerekmektedir. Kesintisiz internet bağlantısı ile AngosGPS ürünleri her şartta ve her koşulda her zaman takip yapmayı kolaylaştırmaktadır.

Bu durumda da rakiplerinden öne çıkan AngosGPS devreye giriyor. Nesnelerin internetini kullanarak başta araç kontrol sistemi olmak üzere birçok alanda (akaryakıt seviye takibi, tank seviye kontrolü, akaryakıt tüketim takibi) hizmet veren AngosGPS, uzman kadrosu ile her daim teknolojiyi yakın olarak takip etmektedir. Teknolojiye olan bu yakınlığı ise başta, konumuz da olan, IOT ile diğer birçok alan rakiplerinin önüne geçmesini sağlamakla kalmayıp piyasada birinci sıraya, zirveye oynamasında da yardımcı olmaktadır.

 

GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020