Sensör Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
Veri toplama ölçümlerinde popüler olarak kullanılmakta olan sensörün ne olduğu konusunda yardımcı olacak olan makalemiz size Işık olacaktır.Sensörler veri toplamada en önemli yapı taşlarından birisi olmaktadır.Dönüştürücü olarakta tanımlanabilen sensörler veri toplama konusunda yardımcı olmaktadır.Sensörler analog dijital dönüştürücüler, şartlandırıcıları ve sinyal kayıtları alanlarında kullanılabilen bir sistemdir.Sensörlerin tam olarak ne konuda kullanıldığını tam olarak anlamak için bu yazıya göz atmalısınız.Sensörler bulundukları yerde herhangi bir değişikliği anlamada ve sistemin çıkış ve girişlerine yanıt vermekte kullanılan bir yapıdır.Analog voltaja dönüşen sensörler, algıladığı şeyleri ölçmeye yarayan bir alettir.Sensörler sesin iletilmesi, kaydedilmesi ve pek çok şeye dönüştürmesi ile elektrik sinyallerine dönüşmektedir.Sensör her alanda kullanılan ve hayatın normal akışında her an karşılaşılan aletlerden biridir.Sensörler evlerde dahi karşımıza çıkan çok popüler bir teknolojidir.Sensörler veri kaydetme yapmaz fakat sensörler ölçüm yapmaya yarayan ve fiziksel olaylardan etkilenen bir alettir. Fiziksel olayların ölçümleri yapmaya yarayan bir alettir.
Sensör Çeşitleri Nelerdir?
Herhangi bir şeyin basıncını ağırlığını ölçmek için ise Strain gage isimli sensörler kullanılmaktadır. Bu sensörler ağırlık ölçmek için kullanılmaktadır.Bir cismin yerini değiştirmek mesafesini hesaplamak amacı ile ise LVDT, cihazlarıdır.Ağırlık ölçmek için kullanılan sensör çeşitleri yük hücreleri ismini almaktadırSes dalgalarının ölçmeye yarayan mikrofon Sensörleri de oldukça güzel alanlarda kullanılmaktadır.Yüksek gerilim ölçümlerinde kullanılan sensörler ise gerilim transformatörleri ismini almaktadır.Bu tür cihazlarda çok yaygın kullanılmaktadır.Optik sensörler ise ışığı algılamak için kullanılmaktadır. Bunun dışında kamera Sensörleri ise görüntüler yakalayın bir sistemdir.Genel olarak yaygın olarak kullanılan sensör çeşitlerini yer verdik. Fakat bu sensör çeşitlerinden daha farklı sensör çeşitleri de bulunmaktadırDijital ortamlarda kullanılan Sensörlerin farklı işlevleri de olabilmektedir bu sensörler veri giriş çıkışını göstermekte kullanılırken sinyal şartlandırıcılarla girişlere bağlanmaktadır.Sensör çeşitlerinden bazılarına bu yazımızda yer verdik. İşte sensör çeşitleri;
Sıcaklık Sensörleri
Sıcaklığı ölçmek için kullanılan sensörlerTermokupl lar, termistörler, RTD’lerdir.Motor sıcaklığından ilaçlara pek çok alanda sıcaklığı ölçmek için programların içinde çok popüler olan sensörler hayatın olağan akışında çok sık karşılaşılan sensör çeşitlerinden biridir.Sıcaklık derecelerini ölçme konusunda son derece popülerdir.Termokupl, en popüler sensör çeşitlerinden biridir maliyeti açısından da oldukça idealdir.Seebeck etkisi ile çalışan bu sensörler iki ucu temas etmesi ile farklı bir sıcaklık algılandığı zaman minik bir voltaj ortaya çıkışını göstermektedir.RTD Sensörler ise sapma yapmayan ve doğrusal olarak programlanmış sensörlerdir.Pahalı ve daha karmaşık olsa dahi daha çok kullanılama uygundur. Hassas ölçümler için kullanılan sensör, farmasötikler gibi alanlarda karşımıza çıkmaktadır.RTD’nin ölçüm sistemi ile çalışan bir tekniktir.Sensörler işlevlerine göre değişiklik gösteren aletlerdir.
Strain Gage Sensörleri
Strain gage sensörü test edilen bir nesneye doğruStrain gage sensor çeşidi ise bir cisme doğru yaklaştığı anda bükme ve çekmesi ile gerinim ölçümleri ölçen bir alet olarak kullanılan bir sensördür. Yaygın olarak karşımıza çıkan bu sensör ise oldukça güzel alanlarda kullanılmaktadır.
Titreşim Sensörleri- İvmeölçerler
Titreşim ve şok gibi dalgalanmaları ölçümlerde kullanılan bu sensör hareket halindeki her hangi bir şeyi ölçmek için kullanılmaktadır.Yer değiştirme gibi değerlerde hesaplama yapan sensör çok amaçla kullanılmaktadır.
Ses Sensörleri- Mikrofonlar
Ses Sensörleri eğlence alanlarında çok yaygın kullanılan sensör çeşitleridir.Sesi ölçmek ve sesin akışını sağlamak için kullanımı popülerdir.Ver toplayan ve gürültü verilerini de yöneten bu sensör çok popüler alanlarda karşımıza çıkmaktadır.
Mikrofon Uygulamaları
Mikrofon sensörler titreşim ve işitme alanlarındaki tüm cihazlar için kullanılmaktadır.Ses dalgaları ve titreşim sektörlerinde en yaygın olan aletlerdir.Gürültü ve titreşim sensörleri eğlence ve daha pek çok sektörde kullanıma açıktır.
Yaklaşım (proximity) sensörü
Bir cismi algılamada kullanılan bir sensördür. Kızılötesi ve ultrasonik gibi alanlarda kullanılmaktadır.Kullanılan cep telefonlarında dahi kullanılan bu sensörler her alanda kullanılmaktadır.Otomobillerde de bu tür cihazlar kullanılmaktadır.
Renk sensörü
Renk özelliğini belirlemekte kullanılan cihazlardır. Renk sensörü ışık akımına göre rengi belirler ve anlar. Oyuncak ve paketleme gibi alanlarda bu tip cihazlar kullanılmaktadır. Yayılan ışık sayesinde renk belirlemesi yapılmaktadır.
Kamera Sensörleri
Kamera sensörü fotoğraf alanları dışında pek çok makine ve montajda kullanılmakta olan cihazlardır.Fabrika gibi yerlerde montaj hatlarını incelemek için kullanılan görüntü almaya yarayan sensör çeşitidir.Videolu kameralar bu alanda işlerin yürütülmesi hususunda önem taşımaktadırSensörler çok çeşitli olup yoğun bir alandır. Pek çok sensör çeşitleri pek çok alanda kullanılmaktadır. Dolayısıyla sensörler harika cihazlarla sunulurken en popüler özelikleri ile karşımıza çıkmaktadır. Hangi alanda kullanıldıklarına göre ayrım yapılabilen sensör çeşitleri vardır. Popüler ve yaygın kullanım alanları ile sensörler yaşamın gerektirdiği ve önemli rol oynayan cihazlardır. Cihazların kullanım alanları ise oldukça geniştir.
GRL BİLİŞİM VE İNOVASYON A.Ş.
M.S.T.O. Sicil No: 51795 | Mersis No: 0411073318100001 | Kep Adres: grlbilism@hs01.kep.tr | Copyright© 2020